3. kesäkuuta 2014

Tulot/Menot Toukokuu 2014

Perheemme uusin menopeli.
Tulo- ja menoseurannan tarkoituksena on pitää kirjaa perheemme tuloista ja menoista. Tarkoituksenani on sijoittaa kuukausittain noin 10% perheemme nettotuloista eli 450€ passiivisiin indeksirahastoihin tehdyn sijoitussuunnitelman mukaisesti.

Perheemme menot heilahtelevat kuukausittain melkoisesti ja näin ollen pyrimme pitämään noin puolentoista kuukauden tulojen verran rahaa puskurina käyttötilillämme.

Tulen pitämään jatkossa kirjaa kuukausittain perheemme tuloista ja menoista, jotka julkaisen näkyviin. Tulot ja menot on kirjattu euron tarkkuudella pyöristäen lähimpään euroon.  


Tulot toukokuu 2014 

Palkkatulot/hoitotuki 5256€
Lapsilisät 104€
S-bonus 11€
S-korko 10€
Muut 2€

Kokonaistulot 5383€


Menot toukokuu 2014

Kulutustavarat 1403€
Asuntolaina 1175€
Ruoka 962€
Auto 855€
Koira 269€
Hoitovastike 162€
Sähkö 126€
Apteekki 115€
Liikunta/harrastukset 85€
Internet/puhelinliittymät/netflix/spotify 77€
Muut 257€

Kokonaismenot 5486€

Kuten näkyy, niin käsi kävi omalla taskulla toukokuussa. Toukokuun menot söivät toukokuun tulot. Saldo meni 103€ pakkasen puolelle. Säästöprosentiksi muutettuna toukokuu näyttää lukemaa -1,9%. Tästä huolimatta sijoitin sijoitussuunnitelman mukaisesti 450€ Seligsonin rahastoihin toukokuussa. Tämän lisäksi hankimme S-ryhmän osuuskauppojen jäsenyyksiä yhteensä 570€:lla. Tavoitteenamme olisi hankkia S-ryhmien jäsenyydet 8-9:stä parhaiten osuuspääoman korkoja maksavasta alueosuuskaupasta meille molemmille sekä mahdollisesti myös lapselle, mikäli se onnistuu. Näitä säästöön tai sijoituksiin kuluneita summia en siis ole laskenut mukaan toukokuun kokonaismenoihin. Käyttötilin puskurista (n.1,5kk palkka) oli toukokuussa hyötyä, eikä laskuja tarvinnut maksaa luotolta, hyvä niin.

Toukokuussa palkkoja tuli maksuun hieman normaalia enemmän, joten tulopuoli näyttää keskimääräistä paremmalta. Perinteisesti suurin osa vakuutusmaksuistamme, ajoneuvoveroistamme ja muista vastaavista on erääntynyt maksettavaksi huhti-toukokuussa ja tämä osaltaan nostaa kevään menoja ja niin on käynyt tänäkin keväänä. Tarkasteltessa menopuolta tarkemmin, niin toukokuussa niin sanottuja ylimääräisiä menoja oli paljon. Pelkästään erilaisiin juhliin osallistumisiin ja lahjoihin meni rahaa melkoisesti. Aiheesta tosin :)

Eniten rahaa kului toukokuussa kulutustavaroihin, yhteensä 1403€. Tästä summasta tehtiin tosin yksi pidemmän ajan sijoitus ja uusi nyt sisäänajossa oleva Sultan runkopatjasänky löytyi IKEA:sta noin 750€ hintaan. Hinta-laatusuhde tuntuisi olevan muutaman nukutun yön jälkeen sängyssä kohdallaan. Tämän lisäksi rahaa kului vaimon uuteen puhelimeen 280€ sekä terassiöljyyn 100€.

Asumiskustannukset olivat normaalilla tasolla ja asuntolaina lyheni toukokuussa normaaliin tapaan noin 1000€:lla. Kilpailutin sähköntoimittajan toukokuussa pitkästä aikaa ja kesäkuusta eteenpäin sähkön hinta määräytyy pörssisähkön hintojen perusteella. Pohdinnan jälkeen totesin tämän tulevan perheellemme todennäköisesti pitkässä juoksussa halvimmaksi vaihtoehdoksi. Riski hintojenmuutoksista tosin siirtyy SPOT-sähkön myötä sähköyhtiöltä kuluttajalle. Ehkä tuntiperusteinen hinnoittelu saa meidät kiinnittämään lisäksi nykyistä enemmän huomiota sähkönkulutukseemme.

Selkeästi käsittämättömin toukokuun menoista oli ruokaan kulunut rahasumma. Kirjanpidon mukaan ruokaan meni toukokuussa älyttömät 962€, enkä pysty ymmärtämään miten se on ylipäätään mahdollista. Ulkona syömiseen kului tuosta vain 144€, joten menot eivät selity silläkään. Teemme ruoan itse ja syömme melko terveellisesti, eli ruokavalioon kuuluu paljon vihanneksia ja hedelmiä. Tuntuu, että pyrkimys ns. terveelliseen ruokavalioon nostaa ruokakorin hintaa melkoisesti, mutta en olisi uskonut summan voivan olevan tuollainen missään tilanteessa. Ei ihme, että S- ja K-kaupoilla on mennyt hyvin, toivottavasti Lidl kykenee kilpailua lisäämällä alentamaan ruoan hintaa tai ainakin hidastamaan hinnan nousua tulevaisuudessa. Ruokakuluja karsiaksemme meidän pitää varmaan siirtyä syömään taas opiskeluaikojeni suurta herkkua, makaroonia.

Autoon liittyviin menoihin kului rahaa 855€. Tästä autoveron osuus 479€. Bensoihin kului näin ollen 376€, hieman arviolta normaalia enemmän kotimaan reissaamisesta johtuen. Ylimääräistä menoa oli myös koiran pieni leikkaus, johon meni rahaa 269€. Muut kohdan menojen 257€ meni kokonaisuudessaan hotelliyöpymisiin eri juhliin osallistumisiin liittyen, nämä kulut voi laskea myös normaalista poikkeaviksi.

Toukokuun menot olivat siis melkoiset, mutta näistä menoista noin 2000€ oli niin sanotusti ylimääräistä normaalikulutuksesta poikkeavaa. Seuraavina kuukausina olisi suotavaa päästä taas plussan puolelle, vaikka tulevanakin kesänä menoja, matkustusta ja juhlia eli samalla rahanmenoa onkin tiedossa. Nautin matkasta siitä huolimatta. Nauttimisen sivussa koitamme edelleen säästää sen 450€ kuukaudessa rahastoihin. Uskon, että kesälomarahoille löytyy tänäkin vuonna käyttöä ;)

Säästöprosentit 2014

1,4% - huhtikuu
-1,9% - toukokuu

Kuva: Rahastosijoittaja.blogspot.fi

4 kommenttia:

 1. Tuo "hankkia jäsenyyksiä eri S-osuuskunnista" oli minulle uusia idea. Kuvaatko vähän sitä mistä siin on kyse.

  Minulle S-konserni on ollut lähinnä vihreä kortti ja hieman alennusta / palautusta ostoksista. Vaan tuossa kuvaat ihan eri asiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tarkennan mielelläni hieman asiaa.

   Mikäli sinulta löytyy jo vihreä kortti, olet todennäköisesti jo jonkin osuuskaupan jäsen. Esimerkiksi HOK-elannon tai vaikka Turun osuuskaupan jäsen. Osuuskaupan jäseneksi liittyminen edellyttää 100€ jäsenmaksun maksamista (pl. HOK-elanto 35€). Useat osuuskaupat maksavat tuolle sijoitetulle pääomalle vuosittain osuuspääoman korkoa, joka vaihtelee 5% - 20% välillä.

   Useimmiten suomalainen on liittynyt korkeintaan oman paikkakuntansa osuuskaupan jäseneksi, mutta homman juju liittyykin siihen, että voit olla usemman osuuskaupan jäsenenä yhtäaikaa. Liittyminen vain on melko työlästä, sillä sen joutuu tekemään s-pankissa paikan päällä yksi osuuskauppa kerrallaan papereita täyttäen.

   Näin ollen liittymällä esimerkiksi kymmeneen parhaiten osuuspääoman korkoa maksavaan osuuskauppaan on mahdollista saavuttaa noin 10% vuotuinen sijoitetun pääoman tuotto hyvin alhaisella riskillä. Osuuskaupan jäsenyys on mahdollista irtisanoa milloin vain ja irtisanoutuessa osuusmaksu palautetaan sinulle kokonaisuudessaan. Tuo tuotto on vielä toistaiseksi lisäksi verotonta 1500€ asti (2014). Nyt puhutaan siis kohtuullisen pienistä summista loppujen lopuksi, mutta merikin koostuu pisaroista..

   Tästä linkistä löytyy hyvin tietoa asiasta.

   http://www.miljonaariksi.com/blog/useamman-s-ryhm%C3%A4n-osuuskaupan-j%C3%A4senyys-turvallinen-ja-tuottava-sijoitus

   Huomioithan, että teksti on viime vuodelta, eli osuuskauppojen maksamiin osuuspääoman korkoihin on tullut pieniä muutoksia vuonna 2013.

   Toivottavasti tämä selvensi asiaa :)

   Poista
  2. Vielä yksi tarkennus: voinko liittyä minkä tahansa S-Pankin tiskillä minkä tahansa osuuskaupan jäseneksi? Jos kyllä, niin silloinhan tuo vaatii "vain" useita peräkkäisiä käyntejä lähimmässä Prismassa?

   Kiitos vinkistä. Otan tämän vahvasti harkintaan. Tuottoprosentti on hurja, ja riski varsin pieni. Esimerkiksi Keskon osakkeisiin verrattuna tuotto on monilla osuuskaupoilla moninkertainen, vaikka riski on "vain" samankokoinen.

   Ehdottomasti harkitsemisen arvoinen asia. Jos aloittaisi muutamalla isointa korkoa maksavalla osuuskaupalla, niin pääsee helpolla alkuun.

   Poista
  3. Kyllä, voit liittyä lähimmässä S-pankissa minkä tahansa osuuskaupan jäseneksi. Aikaa liittymiseen kuluu noin 5min per osuuskauppa, joten taakse kertyvä jono määrittää sen moneenko osuuskauppaan kehtaa kerralla liittyä ;)

   Tuottoprosentti on hyvä esim. Keskoon verrattuna, mutta erityisen hyväksi sijoituksen tekee tuoton verottomuus (ainakin vielä toistaiseksi). Verottoman osuuden nykyistä rajaa (1500€) ollaan tosin ilmeisesti laskemassa, uusi raja olisi ehkä 100€. Mikäli näin olisi veroa ei tarvisi suurimmasta osasta osuusmaksun korkoja maksaa jatkossakaan. Aika näyttää..

   Poista