SIJOITUSSUUNNITELMA

273/365: 09/30/2013. Money, Money, Money!
 Sijoitussuunnitelmani:

Tavoitteenani on sijoittaa 500€ eli reilu 10% perheemme tuloista kuukaudessa tasaisesti Seligsonin osakerahastoihin tai muihin rahastoihin tai tuotteisiin (ETF- ym.) mikäli löydän tulevaisuudessa hyviä varteenotettavia kilpailijoita Seligsonin rahastoille. Mikäli säästöön jää enemmän kuin tuo 500€ kuukaudessa, niin ylimääräinen raha tullaan tallettamaan eripituisiin korkosijoituksiin. 

Perheemme kulut heilahtelevat melkoisesti eri kuukausina, jonka vuoksi pyrimme pitämään käyttötilillämme vähintään 5000€ summaa puskurina, jottei kaupassa asioidessaan tarvitsisi miettiä  onko käyttötilillä rahaa vai ei.

Tarkoituksenani on pitää kokonaiskulut mahdollisimman alhaisina, sillä pitkässä juoksussa kulujen merkitys on merkittävä. Alla olevaan itse tekemääni excel-taulukkoon olen laskenut kuukausittain eri rahastoihin sijoitettavien kuukausierien määrän sekä rahastojen hallinnoinnista ja kaupankäynnistä syntyvät kokonaiskulut (TKA) vuoden 2013 käytössä olleiden tilinpäätöstietojen perusteella.RAHASTOSIJOITUKSET
painotukset

kulut %sijoitettava summa / kk
500


TKAAasia - Seligson
11
55 €

0,52Eurooppa - Seligson
17
85 €

0,54Top 25 Brands - Seligson
12
60 €

0,64Top 25 Pharma - Seligson
5
25 €

0,65Kehittyvät - Seligson
12
60 €

1,07P-Amerikka - Seligson
31
155 €

0,46Suomi - Nordnet superrah.
4
20 €

0Norja - Nordnet superf.
4
20 €

0Tanska - Nordnet superf.
4
20 €

0Euro-oblikaatio - valtiot

0 €

0,3Euro corporate - yritykset

0 €

0,37painotusten summa
100


0,5293
kokonaiskulut prosenttia


Tuotto-odotukset 500€ kuukausittaisella summalla ylläolevat kokonaiskulut 0,53% (TKA) huomioiden 8% vuotuisella tuotto-odotuksella laskettuna:
25v: varallisuus 422350€, tuotto 272350€, kustannukset 35070€
30v: varallisuus 641716€, tuotto 461716€, kustannukset 67091€
(Tuotto-odotuksissa en ole ottanut huomioon itse maksamiani kaupankäyntikuluja, jotka ovat suurimmillaan 0,1%)

Kustannukset näyttävät suurilta, mutta rahastojen korkoa korolle efekti, tämänhetkinen rahastojen verokohtelu sekä 40%-hankintameno-olettaman käyttö verotuksessa antaa aika paljon syntyneille kuluille anteeksi.

Mitä varten sitten ylipäätään vaimoni kanssa säästämme? 

Luulisin, että omalta osaltani vastaan tähän kysymykseen, että osin sen vuoksi, että ehkä - ehkä joskus kaukaisessa tulevaisuudessa pääsisimme nauttimaan säästöön kertyneistä pennosista tai meillä vaimoni kanssa olisi edes se häviävän pieni mahdollisuus sille, että voisimme keventää työmääräämme. Ehkä voisimme jopa lopettaa työntekemisen kokonaan hieman aikaisemmin kuin siinä tilanteessa ettemme säästäisi lainkaan. Tämä vaihtoehto on kuitenkin toteutuessaankin niin kaukana tulevaisuudessa, etten halua sen tarkemmin edes miettiä asiaa. Vaikka passiivinen indeksirahastosijoittaminen, jota lähtökohtaisesti ajattelin rueta vaimoni hyväksynnällä toteuttamaan, onkin lukemani perusteella (omakohtaisten kokemusten lähestulkoon puuttuessa) erittäin pitkäjänteistä puuhaa, en kuitenkaan omassa elämässäni halua muutoin suunnitella asioita liikaa tulevaisuuteen.Sillä elämä on tässä ja nyt. Yritän pitää sen mielessäni, vaikkei se aina helppoa olekaan.

Osasyynä rahastosijoittamisen (tai ehkä ennemmin pitäisi puhua säästämisestä) aloittamiselle edellämainitun lisäksi on varmasti myös herännyt mielenkiinto sijoittamista kohtaan ylipäätään. Olen huomannut innostuneeni sijoittamiseen liittyvistä asioista, mutta kuitenkin vain melko yleisellä tasolla. Olen huomannut, että en jaksa paneutua kovinkaan tarkasti yksittäisten yhtiöiden P/E, P/B ym. muihin lukuihin, eikä minulla kyllä ole siihen todellisuudessa aikaakaan. Teen riittävästi töitä jo nyt ja haluan säästää muun aikani mahdollisimman hyvin perheelleni ja seurata pienen poikani kasvamista ja kehittymistä sekä olla osana hänen elämäänsä - ja kaipa myös osana vaimoni elämää ;)

Jos minulla ei ole mielenkiintoa seurata eri yhtiöiden tilinpäätöskertomuksia, osavuosikatsauksia ym. muuten kuin silloin tällöin nopeasti vilkaisten ja silloinkin lähinnä vain suomalaisten yhtiöiden kohdalta, niin miten minun on sitten ylipäätään mahdollista aloittaa sijoittaminen ilman että tulen heittäneeksi noppaa valitsemistani sijoituskohteista. Muutaman mutkan kautta ja muutaman kantapään kautta opitun opetuksen kautta olen tullut siihen johtopäätökseen, että haluan minimoida tuurin, erityisesti huonon tuurin mahdollisuuden säilyttäen kuitenkin jonkinlaisen mahdollisuuden sijoittamani pääoman kasvulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti