19. maaliskuuta 2015

Säästäminen lapselle aloitettu


Kirjoitin viime heinäkuussa, että tarkoituksenani on aloittaa rahastosäästäminen myös pienelle pojallemme noin 1000€ summalla vuosittain. Loin tuolloin itselleni neljäkohtaisen listan toimenpiteistä, jotka minun tulisi suorittaa viime vuoden loppuun mennessä.

1. Avaan pojallemme oman tilin kivijalkapankkiimme. 
Avasin pojallemme tilin kivijalkapankin sijaan S-Pankista sen vuoksi, että pojallemme maksettavat osuusmaksun korot maksetaan S-tilille. S-tili on pojallemme maksuton. Lisäksi oman tilin avaaminen pojallemme helpottaa lahjoitusmäärien seurantaa. Mahdollistahan on lahjoittaa toiselle henkilölle alle 4000€ verovapaasti kolmen vuoden välein.

2. Avaan pojallemme tilit sekä Nordnetiin että Seligsoniin.
Tehty. Tilit avattu sekä Nordnetiin että Seligsoniin.

3. Teen kaksi kertaa vuodessa pojallemme 500€ sijoituksen rahastoihin ja ETF-tuotteisiin.
Loppujen lopuksi päätin yksinkertaistaa pojallemme tehtävää säästösuunnitelmaa melko kovalla kädellä. Tulin siihen tulokseen, että koska kuukausittainen säätösumma on hyvin pieni ja sijoitushorisontti hyvin pitkä teen poikamme sijoitukset ainoastaan iSharesin MSCI Core World ETF-indeksirahastoon, jonka kulut (TER) ovat vain 0,20% vuodessa. Nordnetin kuukausisäästämisen kautta rahasto-osuuksien ostaminen on ilmaista. 

Jätin siis alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen sijoitusten ulkopuolelle Nordnetin superrahastot sekä Seligsonin Global Top 25 ja Global Top Pharma – rahastot. Tämä osin sen vuoksi, että muuten poikamme sijoituksista olisi tullut melkoinen tilkkutäkki suhteessa vuosittain sijoitettavaan kokonaissummaan. Lisäksi olisin voinut tehdä sijoituksia vain kaksi kertaa vuodessa mikä olisi loppujen lopuksi minulle työläämpää, kuin yhden jatkuvan kuukausisäästösopimuksen tekeminen, jonka jälkeen sijoitusten hankinta rullaa itsestään, kunhan pidän vain huolen, että Nordnetin tilillä on riittävästi rahaa.

Harkitsen vielä sitä, että tulisiko minun sijoittaa poikamme sijoituksista noin 10% verran Isharesin MSCI Core Emerging Markets ETF:ään (TER 0,25%). Tällöin tulisin hajauttaneeksi koko maailmaan, enkä vain kehittyneisiin markkinoihin. Toisaalta ajallisesti menisi 10 vuotta ennen kuin kehittyviin markkinoihin sijoitettu summa edes ylittäisi 1000€.

Tähän mennessä sijoituksia pojallemme on tehty seuraavasti:
5.1.2015 iShares Core World ETF 4kpl 34,35€ kpl
5.2.2015 iShares Core World ETF 2kpl 36,45€ kpl
5.3.2015 iShares Core World ETF 2kpl 38,74€ kpl
Hankinta-arvo yhteensä 287,78€
Markkina-arvo yhteensä 319,76€, tuotto-% 11,11 (19.3.2015 tilanne)

4. Lisäksi hankin pojallemme osuudet 10:stä S-ryhmän osuuskunnasta.
Tulin hankkineeksi pojallemme jäsenyyksiä vain viidestä parhaiten osuusmaksun korkoa maksavasta S-osuuskunnasta. Tarkoitus kyllä oli hankkia jäsenyydet kaikista kymmenestä parhaiten maksavasta osuuskunnasta, mutta tämä taisi jäädä puolitiehen lähinnä sen vuoksi, että ymmärtääkseni jäsenyyksien avaaminen pojallemme vaatii molempien vanhempien läsnäolon samanaikaisesti ja olimme liian kiireisiä yhteisillä kauppareissullamme koko syksyn ajan, että olisimme saaneet jäsenyydet avattua kaikkiin tavoitteenamme olleisiin osuuskuntiin. Olen kuitenkin tyytyväinen, että kerkesimme avaamaan jäsenyydet edes noihin viiteen osuuskuntaan ennen vuodenvaihdetta. Ehkä tämä vuosi riittää loppujen viiden jäsenyyden avaamiseen :)

Avasimme jäsenyydet siis seuraaviin osuuskuntiin (osuusmaksun korko 2014 sulkeissa):
Keski-Pohjanmaan Osuuskauppa (20€)
Etelä-Pohjanmaan osuuskauppa (15€)
Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (12€)
Etelä-Karjalan Osuuskauppa (10€)
Turun Osuuskauppa (10€)

Harmi, että ensimmäisten sijoitusten tekeminen pojallemme venähti tämän vuoden alkuun asti, mutta eipä tuolla varmaankaan 18 vuoden ajanjaksolla tule olemaan juurikaan merkitystä. Kokonaisuutena olen kuitenkin tällä hetkellä varsin tyytyväinen siitä, että säästäminen pojallemme on nyt aloitettu ja ETF-kuukausisäästäminen on käynnissä. Pientä hiontaa suunnitelmiin on mahdollista tehdä jatkossa, mikäli se tuntuu tarpeelliselta.

Onkohan vielä jotain, mitä minun tulisi muistaa ottaa huomioon sijoittaessani lapselleni?

1 kommentti:

 1. Pohdin itse noin vastaavaa viime kesänä, tosin isomman lapsen ja isomman summan kanssa:
  http://herkuillepersopiensijoittaja.blogspot.fi/2014/07/miten-sijoittaa-lapsen-varallisuus.html

  Mielestäni toimintalogiikkanne on tehokas: yksinkertainen ja varhain aloitettu. Yrittäkää vaan kasvattaa lapsesta sen verran terävä ettei 18-vuotiaana myy kaikkea ja osta avoautoa :)

  Yksi asia kannattaa huomioida, tämä aukesi minullekin kommenttien myötä. Vuoden aikana saa myydä 1000 euron verran ilman veroseuraamuksia. Toisin sanoen kunhan varallisuutta kertyy ja sijoitukset alkavat olla voitolla, kannattaa niitä ajoittain myydä tyyliin 900 eurolla vuodessa. Näin "veropuoli" nollautuu tuolta osin, eikä myöhemmin ole niin paljoa veroja maksettavana.

  Tosin tämä kahdella täydennyksellä:
  - 18 vuoden aikana verotus voi muuttua vaikka miten
  - Veronkiertoa ei saa harjoittaa. Eli tyyliin ei voi eikä saa ostaa täsmälleen samaa heti takaisin, Mutta jos vaihtaa hieman eritavoin sijoittavaan ETF:fään, niin sehän on ihan aito linjanmuutos niiden eurojen osalta.

  VastaaPoista