14. marraskuuta 2016

Nordnetin kampanjaostokset (BRK.B) sekä blogin kaivuuta naftaliinista

Viimeisestä blogipostauksesta on päässyt tovi vierähtämään. Edellisen postauksen jälkeen perheen päälukukin on kerennyt kasvaa yhdellä. Kaiken kiireen sivussa olemme edelleen jatkaneet säästämistä ja sijoittamista sijoitussuunnitelmamme mukaisesti sijoittamalla reilut 10% nettotuloistamme osakkeisiin ETF:ien ja passiivisten rahastojen kautta. Pientä viilausta ja allokoinnin tarkastelua olen matkan varrella tehnyt, johtuen muun muassa eri pörssien arvostustasoista. Ehkä suurimpana muutoksena aiempaan olen päättänyt tuplata kehittyvien markkinoiden painoarvon salkussani.

Olemme lisäksi jatkaneet säästämistä ja sijoittamista molemmille lapsillimme edelleen tasaisella vauhdilla ilman katkoksia. Tavoitteena on jatkossakin lahjoittaa ja sijoittaa molemmille 1000€ vuodessa. Tällä hetkellä sijoitukset tehdään Nordnetin kuukausisäästöohjelman kautta iShares Core World - ja iShares Core Emerging markets ETF:iin. Vanhempi lapsi sai viime keväänä jo ensimmäisen veroilmoituksen 2 vuoden iässä. Siitä se lähtee 😆Varallisuutta on vanhemmalle nyt kertynyt noin 3000€ (Nordnet 2000€, s-osuudet 1000€), nuorempi tulee hiljalleen perässä.


Berkshire Hathaway (BRK.B)

Sijoitussalkkujen tasapainotus tuli suoritetuksi viimeisten kuluneiden kahden viikon aikana. Samalla tuli hyödynnettyä 1000€:n alle jäävien myyntivoittojen verottomuus. Myyntien jälkeisten ostojen tekeminen sattui osumaan mukavasti yhteen tuon Nordnetin S&P 500 -kampanjatarjouksen kanssa. Olen noudattanut tähän mennessä lähes orjallisesti laatimaani sijoitussuunnitelmaa, mutta tällä kertaa ostosormea syyhytti tämän tarjouksen vuoksi jostain syystä hyvin paljon. Käytinkin viime - ja edellisviikolla melko paljon aikaa eri ostokohteiden kartoittamiseen. Muistaakseni Warren Fyffet - blogin kautta sain jotenkin päähäni lähteä tutkimaan myös Warren Buffetin luotsaamaa Berkshire Hathawayta aikaisempaa tarkemmin. Melko perusteellisiksi muodostuneiden taustatöiden jälkeen päätin, että kelpuutan Berkshire Hathawayn (BRK.B) ostokohteekseni seuraavin perustein.

Berkshire Hathawayn liiketoiminnan perusteelliseen selvittämiseen ja ymmärtämiseen menisi ammattilaisellakin varmaan viikkoja, joten jouduin oikomaan ymmärrettävistä syistä melkoisen paljon. Berkshire Hathawayta voisi tavallaan kuitenkin verrata aktiivisesti hallinnoituun rahastoon. Aktiivisesti hallinnoituun rahastoon, jonka "hallinnointikuluiksi" Anders Oldenburg laski Phoebus - blogissaan 0,01% vuodessa. Berkshire Hathaway ei maksa lainkaan osinkoa, joten näin ollen yritykseen sijoittamalla välttyy myös suorilta veroseuraamuksilta. Historiallisestihan Berkshire on johtamana yltänyt satumaisiin, lähes 20% vuosittaisiin tuottoihin. En tämmöisiin tuottolukuihin itse enää nykypäivänä usko, mutta uskon, että Berkshiren on edelleen mahdollista Buffettin opein päästä jatkossakin S&P 500 - indeksiä parempiin tuottoihin. Ja uskon tämän onnistuvan sen vuoksi, että yhtiö pystyy käyttämään vahvasti yhtiön omistamien vakuutusyhtiöiden keräämiä vakuutusmaksuja ylituottojen tekemiseen sijoitustoiminnassaan. Eräiden arvioiden mukaan yhtiö on parhaimmillaan sijoittanut osakemarkkinoille jopa 2/3 näistä etukäteen kerätyistä vakuutusmaksuista ylituottojen tekemiseksi. Historiallisesti tällä "ilmaisella" vivulla Berkshire on saavuttanut noin 4% ylituoton, joka siltä muuten olisi jäänyt saamatta.

Mielestäni Berkshire on myös hyvin hajautettu ja sitä omistamalla on mahdollista päästä osalliseksi myös muutamien yritysten tuloksiin, joita ei muutoin olisi mahdollista omistaa. Mainittakoon vaikkapa erinomaiseksi vakuutusyhtiöksi monesti mainostettu GEICO. Milloin Berkshire on sitten ostohinnoissa? Historiallisesti tarkasteltuna Berkshirea on joutunut ostamaan lähes aina niin sanotusti huippuhintaan. Buffett on itse julkisesti sanonut aloittavansa omien osakkeiden oston, mikäli Berkshiren hinta alittaa 120% (P/BV 1,2) yrityksen kirjanpitoarvosta. Viime viikon alkupäivinä Berkshiren P/BV oli välillä 1,34-1,38, ei siis aivan takaisinostohinnoissa, mutta ei kuitenkaan ostomielessä liian kaukana noista lukemista. Karkeasti edellä mainituin perustein hankin viime viikon tiistaina BRK.B:tä S&P 500 Etf:n korvaajana salkkuuni yhteensä 7kpl 147,50 dollarin keskihintaan. Tällä hetkellä BRK.B:n kurssi on noussut jo yli 10% ostohinnastani, joten ainakin lyhyellä tähtäimellä osto lämmittää mieltäni. Uskon voivani pitää tätä yksittäistä osaketta salkussani kuitenkin pitkään, muutoin en olisi ostoksille lähtenyt. Saatan jopa harkita korvaavani noin 10% USA:n osakemarkkinoiden painostani Berkshire Harhawayn osakkeilla. Kuuntelisin mielelläni, mikäli tähän liittyy mielestänne riskejä, joita en ole osannut ottaa huomioon.

1 kommentti:

  1. Itse omistan Berkshire Hathaway:tä myös omassa henkilökohtaisessa salkussani. En ajattele sitä niinkään yksittäisenä yrityksenä vaan juurikin eräänlaisena rahastona. Tein myös niin kuin itse ajattelet kirjoituksessasi eli myin USA-rahastoja ja ostin vastaavasti Berkshireä tilalle.

    Vaikka yritys ei (tällä hetkellä) maksa osinkoa, niin sijoittaja voi halutessaan itse leipoa oman osingon myymällä esimerkiksi 4 % osuuden joka vuosi. Myynti kannattaa silloin kohdentaa juuri noihin Nordnetin tarjouskamppanijoihin.

    Hintariskinä näe tilanteen, missä Buffett taikka Munger astuu sivuun yrityksestä. Varsinkin, jos se tapahtuu dramaattisesti.

    Suosittelen kaikille lukemaan Berkshiren kotisivuilla olevat Buffett:n "Shareholder letters":t.

    VastaaPoista