25. marraskuuta 2016

Hallinnointikulut alas!

Aloittaessani säännöllisen rahastosäästämisen ja -sijoittamisen keväällä 2014 sijoitusteni hallinnointikulut olivat yli 0,50% (TER) vuodessa. Jo seuraavana keväänä, maaliskuussa 2015 olin saanut puolitettua tuosta uusien sijoitusteni hallinnointikulut, kiitos Nordnetin kuukausisäästämisen. Viimeiset 1,5 vuotta olenkin sijoittanut tuolla samalla suunnitelmalla säännöllisesti kuukausittain. Käytössäni olleen suunnitelman hallinnointikulut ovat olleet 0,22% (TER) vuodessa.

Uudet hallinnointikulut 0,14%

Tein päivityksen aiempaan sijoitussuunnitelmaani ja sain edelleen pudotettua hallinnointikulujani 0,22% -> 0,14% (TER). Sijoitussuunnitelmani näyttää nyt seuraavalta:     Tavoitteenani on on jakaa sijoitukseni maantieteellisesti seuraavasti:
40% Pohjois-Amerikka
30% Eurooppa
20% Kehittyvät markkinat
10% Aasia

Lisäksi teen seuraavia peliliikkeitä välttääkseni kuluja ja osinkoveroja.

Kulujen alentamiseksi sijoitan maksimissaan 10% painolla Berkshire Hathawayhin S&P 500 ETF:n sijaan. Berkshire Hathawayssa (BRK.B) vältän osinkoverot kokonaan (yhtiö ei maksa osinkoa tällä hetkellä) sekä säästän hallinnointikuluissa. BRK.B:n laskennallinen hallinnointikulu on alhainen, 0,01% vuodessa.

Lisäksi sijoitan noin 10% osuuden Nordnetin Superrahastoihin niiden kuluttomuuden vuoksi. Superrahastoihin sijoittamalla vältän sekä osinkoverot että kulut kokonaan.

Uskon, että kulutustavarasektori ja brändiyhtiöt antavat pientä ylituottoa pörssin keskimääräiseen tuottoon verrattuna pitkässä juoksussa. Lisäksi uskon, että lääkeyhtiöiden tuotteille on tulevaisuudessa kysyntää, kun ihmisten elinikä pitenee ja kaiken maailman lääkehoitoa vaativat vaivat lisääntyvät siinä sivussa. Näillä fiiliksillä sijoitan jatkossa noin 5% painoarvolla Seligsonin TOP25 Brands ja TOP25 Pharma rahastoihin, vaikka niiden kulut ovatkin muihin tuotteisiin verrattuna melko kovat, noin 0,6% vuodessa. Erityisesti käytän näitä Seligsonin rahastoja alle 1000€ myyntien verovapauden hyödyntämiseen vuosittain.

Mitä parannettavaa jäi?

Pyrin jatkossakin minimoimaan verot ja kulut. Näin ollen etsin jatkuvasti uusia tuotteita ja mahdollisuuksia nykyisten kulujeni karsimiseksi. Haluaisin ehdottomasti sijoittaa nykyistä suuremmalla painolla pienyhtiöihin. En kuitenkaan ole vielä löytänyt kustannustehokasta ratkaisua, joka olisi käytettävissä verrattain pienillä kuukausittaisilla summilla säännöllisesti sijoitettaessa. Jatkuva seuranta on näiltä osin käynnissä.

Kauankohan menee, että hallinnointikulut pudotettua alle 0,10% nykyisillä maantieteellisillä painotuksilla? Uskon, että kilpailun kiristyessä tämä on vain ajan kysymys Euroopassa ja Suomessakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti