13. maaliskuuta 2015

Karhukin herää talven jälkeen


Blogini on viettänyt hiljaiseloa lähes koko talven. Paljon on tapahtunut, mutta tämä ei tarkoita sitä, ettenkö olisi jatkanut kuukausittaista rahastosijoittamista tuona aikana. Onnistuin jopa olemaan lähes täysin seuraamatta sijoitusuutisia, pörssikursseja tai omien sijoitusteni kehittymistä noin kolmen kuukauden ajan tuossa ennen vuoden vaihdetta. Tämä mennyt puoli vuotta itse asiassa todisti hyvin itselleni sen, että kuinka hyvä päätös säännöllinen kuukausisäästäminen kuluiltaan edullisiin passiivisiin indeksirahastoihin onkaan itselleni ollut. Tällä tarkoitan sitä, että vaikka en itse ole ollut aktiivinen, en ole kuitenkaan menettänyt omaa osuuttani pörssin keskimääräisen tuoton saavuttamiseen.Olen sijoittanut indeksirahastoihin noin 500€ kuukaudessa alkuperäisen tavoitteeni mukaisesti.

Sijoitussuunnitelman laatimisen jälkeen sitä tulisi pyrkiä myös noudattamaan mahdollisimman hyvin. Periaatteessa omalla kohdallani tämä ei ole toistaiseksi tavallaan vielä kovinkaan pitkään onnistunut. Tämä ei johdu omasta poukkoilustani, vaan siitä syystä, että uusia kuluiltaan edullisia rahastoja ja indeksituotteita tuli viime vuoden aikana markkinoille useita. Näin ollen olen päivittänyt sijoitussuunnitelmaani useaan otteeseen sitä mukaa kun uusia tuotteita tuli tarjolle. Lähinnä uudet tuotteet koskivat Isharesin Core- tuoteperheen ETF-indeksirahastoja, joiden kuluja pudotettiin loppukesästä reilusti. ETF-rahastoja hankin Nordnetin kuukausisäästämisen kautta. Sain kuluja tiputettua myös Nordnetin Superrahastojen avulla.

Kaikki edellä mainitut muutokset ovat olleet itselleni positiivisia, sillä uusien tuotteiden avulla olen saanut kokonaiskuluja laskettua melkoisesti viime kevään alun tilanteesta. Tällä hetkellä sijoitan seuraaviin tuotteisiin 0,22% TER-kuluilla:

OMISTUS                                                             KULUT (TER)%           PAINO %
Ishares Core MSCI World ETF                             0,20                              66,30
Ishares Core MSCI Emerging Markets ETF         0,25                              11,60
Seligson Global Top 25 Brands                            0,60                                  4,9
Seligson Global Top 25 Pharma                           0,60                                  4,9
Nordnet Superrahasto Norja                                 0,00                                  2,7
Nordnet Superrahasto Ruotsi                               0,00                                  2,7
Nordnet Superrahasto Suomi                               0,00                                  2,7
Nordnet Superrahasto Tanska                              0,00                                  2,7
Ishares Core MSCI Japan ETF                            0,20                                  1,5

Lähes 80% sijoituksistani menee edullisiin Isharesin Core World ja Core Emerging Markets ETF:iin. Periaatteessa nuo kaksi ETF:ää riittäisivät jo pelkästään ainoiksi tuotteiksi erinomaisen hajautuksen vuoksi. Näillä kahdella tuotteella pääsisi käytännössä maailman keskivertoon osaketuottoon, mutta olen halunnut ottaa hieman omaa näkemystä mukaan ja painotan hieman kulutustuotteita ja lääkeyhtiöitä Seligsonin rahastojen avulla.

Koen riskisimpinä sijoituksina itselleni nuo Nordnetin Superrahastot, sillä en ole täysin vakuuttunut siitä, että kuinka pitkäikäisistä tuotteista tässä oikein on kyse. Tuotteiden iällä on kohdallani suuren suuri merkitys, sillä sijoitushorisonttini ollessa hyvin pitkä haluan välttyä ylimääräisiltä veroseuraamuksilta mahdollisten pakkomyyntien seurauksena. Kokonaispainoni Superrahastoihin on noin 10%. Superrahastojen tämänhetkisen kuluttomuuden vuoksi olen valmis ottamaan pienen riskin siitä, että tuotteet eivät ole ikuisesti kuluttomia.

Olen jatkossakin valmis muokkaamaan sijoitussuunnitelmaani sen mukaan mitä tuotteita on tarjolla. Tavoitteenani on pitää kulut mahdollisimman alhaisina ja siirtää veroseuraamukset mahdollisimman pitkälle tulevaisuuteen. Pörssin keskimääräiseen tuottoon pääseminen riittää minulle vallan mainiosti. 

Hyvää kevään alkua kaikille!

Kuva: Nomadic Lass - Planning

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti