27. kesäkuuta 2014

Sijoitussuunnitelman Päivitys, Ver.1.01


Sijoitussuunnitelmani v.1.00 koostui pelkästään Seligsonin indeksirahastotuotteista niiden edullisuuden ja Seligsonin avoimen politiikan vuoksi. Kuten aiemmin mainitsin, että mikäli uusia edullisempia indeksirahastoja tai tietyt kriteerit täyttäviä ETF-tuotteita tulee markkinoille olen valmis karsimaan nykyisten rahastojen kuluista ja siirtymään edullisimpien tuotteiden piiriin. Nordnet julkaisi kesäkuussa täysin kuluttoman superrahasto Suomen sekä tulee julkaisemaan vastaavat rahastot ainakin Norjaan ja Tanskaan. Tästä johtuen olen päivittänyt sijoitussuunnitelmaani siten, että sijoitan jatkossa kotimaisiin osakkeisiin Nordnetin rahaston kautta. Vähennän samalla hieman Seligsonin Eurooppa-rahaston painoarvoa ja siirrän painotusta pohjoismaihin (Norja ja Tanska) kuluttomien rahastojen kautta. Saan näin pudotettua rahastojen kokonaiskulut 0,594%:sta 0,529%:iin. Pitkässä juoksussa (28v & 8%:n tuotto-odotus) tämä säästää minulta reilun 5000€ rahastojen kuluina ennen veroja. 

Tällä hetkellä myös monien Seligsonin Eurooppa-rahaston osakkeiden kotimaat perivät edelleen osingoista melko korkeita lähdeveroja (mm. Sveitsi, Saksa, Ranska), joka on yksi syy miksi hieman lasken Eurooppa-rahaston painoarvoa. Tosin lähdeveroja ei voi kokonaan välttää, joten niihin on turha kiinnittää liikaa huomiota. Hajauttaminen ja halu sijoittaa muuallekin kuin Suomeen on itselleni lähdeverojen välttämistä tärkeämpää.

Näiden muutosten lisäksi tein samalla pieniä viilauksia siellä täällä. Lisäsin hieman Seligsonin Aasia-rahaston painoarvoa eli käytännössä Japanin ja Australian osakkeiden painoarvoa siten, että Aasian painoarvo on nyt noin 12% kehittyvien markkinoiden 12% painoarvon tapaan. Tarkoituksenani on, että Aasia ja kehittyvät markkinat muodostavat jatkossa noin 25% osuuden rahastosijoituksistani. Pohjois-Amerikan painoarvo on jatkossa reilu 40% ja Eurooppalaisten osakkeiden painoarvo on reilu kolmasosa eli noin 35%.

Sijoitan siis jatkossa indeksirahastoihin alla olevan taulukon jakauman mukaisesti.


RAHASTOSIJOITUKSET
painotukset

kulut %sijoitettava summa / kk
500


TKAAasia - Seligson
11
55 €

0,52Eurooppa - Seligson
17
85 €

0,54Top 25 Brands - Seligson
12
60 €

0,64Top 25 Pharma - Seligson
5
25 €

0,65Kehittyvät - Seligson
12
60 €

1,07P-Amerikka - Seligson
31
155 €

0,46Suomi - Nordnet superrah.
4
20 €

0Norja - Nordnet superf.
4
20 €

0Tanska - Nordnet superf.
4
20 €

0Euro-oblikaatio - valtiot

0 €

0,3Euro corporate - yritykset

0 €

0,37painotusten summa
100


0,5293
kokonaiskulut prosenttia


Yksi mahdollinen miinuspuoli Nordnetin superrahastoissa on niiden tuleva elinikä tai ainakin tuleva täysin kuluton elinikä. Hieman epäilen, että nämä rahastot säilyisivät täysin kuluttomina seuraavat 25+ vuotta, joka on oma sijoitushorisonttini. Tosin tarjous on tällä hetkellä niin hyvä, ettei sitä viitsi jättää käyttämättä. Eihän tosin Seligsonin rahastojenkaan elinikä ole kiveen hakattu.

Toinen miinuspuoli uusien ilmaisten rahastojen myötä on se, että aikaisemmin minun oli helppo seurata rahastojen osakkeita arvopapereittain ja toimialoittain suoraan Seligsonin sivuilta, nyt se ei enää onnistu useampien rahastoyritysten myötä. Toivon mukaan sama onnistuu jatkossa Morningstarin sivujen kautta, kunhan uudet Nordnetin rahastot ilmestyvät sinne näkyviin. Olen toiveikas, että rahastojen kulut tulevat lisääntyvän kilpailun myötä halpenemaan tulevaisuudessa entisestään, sillä rahastojen kulut ovat edelleen huomattavasti esimerkiksi Pohjois-Amerikkalaisia rahastoja korkeampia.

Kuva: Nomadic Lass - Planning

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti