28. kesäkuuta 2014

Passiivisen Sijoittamisen Suurin Haaste

Päädyin passiiviseksi indeksirahastosijoittajaksi pitkälti siitä syystä, etten usko, että kykenisin ennustamaan mitkä yritykset tuottavat keskimääräistä indeksituottoa paremmin yli 25 vuoden aikavälillä ja edelleen sen jälkeenkin. Maailma voi olla hyvinkin erinäköinen tuolloin kuin mitä se on nyt. Osin päätöstä helpottivat myös tekemäni hieman huonot sijoituspäätökseni pääasiassa suoraan kotimaisiin osakkeisiin vuoden 2011 kevään korkeimmista ostohinnoista.

Indeksirahastot tarjoavat hyvän tavan hajauttaa sijoituksia kuukausittain säännöllisesti pienillä käytössä olevilla summilla. Indeksirahastojen kautta hajauttaminen on helppoa niin toimialoittain ja maantieteellisesti kuin ajallisestikin. Pyrin valitsemaan indeksirahastotuotteita, joihin minulla on helppo pääsy ja jotka kertovat kaupankäyntikulujensa lisäksi kokonaiskulunsa avoimesti. Näiden indeksirahastojen ennustettavissa oleva elinikä tulee myös olla kaukana tulevaisuudessa, sillä en halua katkaista korkoa korolle efektiä myynnistä laukeavien veroseuraamusten myötä. Myös mahdollisuus 40% hankintameno-olettaman käyttöön 10v jälkeen suosii pitkiä sijoituksia.

Passiivinen sijoittaminen on sisänsä itselleni hyvin helppoa. Sijoitussuunnitelman tekemisen jälkeen tililtäni siirtyy kuukausittain automaattisesti haluamani summat valitsemiini indeksirahastoihin. Käytännössä minun ei tarvitse pitää huolta kuin siitä, että tililläni on tarpeeksi rahaa automaattisesti tapahtuvia rahastomerkintöjä varten. No kovin työ onkin tietysti siinä.

Passiivisen sijoittamisen aloittamisen myötä on ollut myös mukava huomata, että enää ei ole niin väliä laskevatko vai nousevatko kurssit lyhyellä aikavälillä. Oikeastaan nyt jopa toivon kurssien laskua, jotta saisin enemmän rahasto-osuuksia kuukausittain sijoittamallani summalla. Koska lähtökohtaisesti sijoitan ylimääräisiä rahoja pitkäjänteisesti, niin ei lyhyen aikavälin (minulle muutama vuosi) kurssilaskuilla ole itselleni merkitystä.

Haaste

Asiat eivät kuitenkaan ole juuri koskaan täysin mustavalkoisia. Itselleni passiivisen sijoittamisen suurin haaste tuntuu olevan se, että maltan pysyä passiivisena ja tekemässäni sijoitussuunnitelmassa. Edelleen huomaan, että seuraan eri sijoitusblogeja ja pörssikursseja lähes päivittäin, vaikkei minulla siihen olisikaan tarvetta. Näin ollen ainakin alitajuisesti ja välillä ihan aktiivisestikin innostun joistain yksittäisistä yrityksistä. Nimenomaan itse yrityksistä ja niiden liiketoiminnasta, enkä niinkään näiden yritysten pörssikursseista.

Tililleni on kertynyt nyt muutama euro extraa ja itselläni ostosormi syyhyää sitä enemmän mitä enemmän "ylimääräistä" huomaan tililleni jäävän. Saa nähdä pitääkö minun sallia itselleni kuitenkin pieni "pelisalkkuosuus" esim. 10% sijoituksiin menevästä summasta, jolla voin tehdä huvin ja urheilun nimessä omia erinomaisen hyviä tai epäonnistuneita hankintojani.

Näen itseni mielelläni usean yrityksen omistajana, jotka löydän tältä listalta: http://www.forbes.com/powerful-brands/list/. Rahastojen kautta omistan jo näistä monen yrityksen osakkeita tai osuuksia, aivan liian pienen osuuden tosin. Mikäli ensi viikolla selkärankani katkeaa ja päädyn ostamaan yksittäisen yrityksen osakkeita pelisalkkuuni, niin on hyvin lähellä, että tuo yritys on IBM (rahastoistani 0,81% osuus), joka löytyy myös brändilistan sijalta 4 tällä hetkellä. Luettavaa yrityksestä löytyy vaikka millä mitalla internetin välityksellä, joten en aio sen kummemmin perustella intohimojani IBM:ää kohtaan.

Muita yksittäisiä kiinnostavia yksittäisiä yrityksiä, joita olen seurannut, joihin olen tutustunut hieman tarkemmin ja joiden liiketoimintaan uskon myös tulevaisuudessa ovat:
VISA Inc. (en omista rahastojen kautta lainkaan), H&M (0,37% osuus rahastoistani) ja
myös osin Coca-Cola (0,77%) ja EXXON Mobil (1,97%). 

Kotimaisista yrityksistä luotan tulevaisuudessa Nokian renkaisiin, KONE:seen, Sampoon ja Tikkurilaan. Kotimaisiin yrityksiin minun kannattaa nyt tosin sijoittaa Nordnetin Superrahaston kautta ehdottomasti. Kulu-, verohyöty ja korkoa korolle - efekti on nyt niin merkittävä kuluttoman kotimaahan sijoittavan rahaston eduksi, että en usko, että riskinottaminen suuremmasta tuotosta kannattaa kohdallani.

Passiivisen indeksirahastosijoittamisen suurin haaste on siis pysyä passiivisena jatkossakin ja antaa yksittäisten osakkeiden, suurempien tuottomahdollisuuksien ja samalla suurempien riskien elää omaa elämäänsä. Saa nähdä miten pystyn vastaamaan haasteeseen.

Mikä on Sinun suurin haasteesi sijoittamiseen liittyen?

Kuva: Tax Credits - Money on a Hook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti